Gyakran ismételt kérdések

Autóüveg fóliázásnál szétszerelik a kárpitot?

Biztonsági fóliák telepítésekor elengedhetetlen a teljes üvegfelület fóliázása.

Sötétítő ill. hővédő fóliáknál csak az átlátható felület kerül fóliázására, így nincs szükség szerelésre sem.

Üvegfóliával lehet teljesen körbefóliázni?

Nem. AZ EU-ban b-oszloptól  hátra bármilyen sőtét autófólia  telepíthető

csak műbizonylattal kell rendelkeznie. Ehhez tartoznak még engedély számok, amit a fóliázásnál kell elhelyezni az üvegen.

 

Vágunk a fényezett felületen?

A fóliát lehetőség szerint nem a fényezésen vágjuk.

Pl. egy feltelepített ajtó esetén a szemközti él mellett vágjuk le a felesleges anyagot. Ha mégis a karosszériára merőlegesen kell vágni, akkor előbb egy speciális fóliát ragasztunk a vágás helyére. Ez a folyamat időigényes de mindenképp szükséges, hogy megakadályozzuk a fényezés sérülését.

 

 

Számítógépes minták

 

Karosszériavédő fóliánál a legtöbb autó számítógépes mintája hozzáférhető. Nincs szükség vágásra.

A teljes elemek fóliázásakor a széleket még behajtás előtt méretre vágjuk.

 

Az autóm éppen frissen festett.

Friss fényezésre nem lehet fóliázni.

A különböző anyagok kipárolgása akár 2-3 hét is lehet. Ez idő alatt a fólia felholyagosodhat, ill. gond lehet az eltávolításnál is.  Javasoljuk, hogy a megfelelő száradási idő után fóliázzuk csak át az autót.

Az autómon van néhány kőfelverődés rozsdafolt.

Az apróbb sérülések, kőfelverődések nem befolyásolják a telepíthetőséget. Ezeket a sérüléseket a fólia jóesetben teljesen eltakarja. Nagyobb sérülések is kevésbé látszanak, de eltünni nem fognak. Mi, a lehető legtöbbet megtesszük a felület símaságáért. Többen úgy vélekednek már, hogy a bevonással felújítottuk autójukat.

Eltávolítható a fólia nyom nélkül?

Kifejezetten autóipari fóliákkal dolgozuk. A fólia és a ragasztója évek mulva is nyom nélkül eltávolítható. Az esetlegesen fennmaradt ragasztó maradékot könnyedén el lehet távolítani a kereskedelemben kapható ragasztóeltávolítóval.

Nem garantálható ez egy újrafestett, javított elem esetében. Tapasztaltuk már, hogy a nem megfelelő minőségű festésnél, a ragasztó jobban tapadt a festékhez mint a festék az autóhoz.  Jó minőségű fényezés esetén nem lehet ilyen gond.

 

Lehet autó besőt fóliázni?

Vannak fóliázható területek. Különböző karbon fóliák, vagy fa mintás,  esetleg az új bőrmintás fóliák alkalmasak a beltéri fóliázásra.  Azoknál a betéteknél amelyek kiszerelhetők és megoldható a fólia visszahajtása, megoldható a fóliázás is.

Figyelembe kell venni azonban a magas hőmérséklet ingadozást. Egy  a napon hagyott autnál a fólia nagyon felmelegedhet, akár 60-80 c fokra. Klíma használatával a fólia ki van téve a legszélsőségesebb lágyulásra majd keményedésre. Másik probléma pl. Porsche modellek esetében, hogy a betétek egy vékony lakkréteggel vannak bevonva. Ez a lakkréteg sérülhet a fólia eltávolításakor.

Ez miatt nem minden felületre ajánljuk a belső tér fóliázását.

Mi a helyzet a műszakin?

Magyarországon a törvények szerint, az autó szín változását be kell jegyezni a forgalmi engedélyben.

Fekete autónál a matt fekete fóliát értelemszerüen nem kell, de egy ezüst autó esetében már jelentős a színváltozás.

 

Műbizonylat - autóüvegfólia

Az üvegfólia esetében egy műbizonylattal együtt adjuk át a gépkocsit, melyben minden fóliázott üvegfelületen lévő fólia azonosításához szükséges adat benne van.

 

Hogyan tisztítsam a fóliázott autót?

Alapesetben elmondhatjuk, hogy a fólia mosása nem igényel különösebb odafigyelést . A fólia ugyanolyan sérülékeny mint a fényezés. nem javasoljuk hagyományos kefe vagy súroló használatát. A madár ürüléket, bogarakat lehetőség szerint mihamarabb mossuk le.

Beszáradt, odaégett szennyeződét beáztatva, papír törlő vagy mikroszálas kendő segítségével távolítsuk el. Nagynyomású tisztítóval legyen óvatos! A szórófej távolsága a karosszériától legyen több mint 70cm.

 

A fóliákkal bevont területet nem kell viaszolni. Léteznek erre külön vinyl ápoló szerek. Ennek kiválasztásában szívesen segítünk.

 

Meddig marad az autón a fólia?

A kiváló minőségű fóliák gyártói normál körülmények között, legalább 5-7 év garanciát adnak. (fólia élettartam) Ez idő alatt a fólia nem színeződik el, nem hólyagosodik fel.

Extrém körülmények közöttt pl. déli országokban az öregedési folyamat felgyorsulhat.

 

 

 

Mi az alapfóliázás?

Az alap fóliázásba tartozik az autó teljes külső bevonása.

Minden fényezett elem, lökhárítók, tükrök, kilincsek.

A belső, nem látható részek (ajtók belső oldala, küszüb ajtó mögötti része, b oszlop) kivitelezése további lehetőség, -az alapfóliázásba nem tartozik bele.

Természetesen ezeket a felületeket is lefóliázzuk. Kívánság szerint.

Mennyi ideig tart a fóliázás?

Az egyszerű alapfóliázás, (csak külső) kb. két-három munkanap. Az ajtó falcok, belső élek, látható karosszéria elemek fóliázása általában tobábbi 1-1 nap.

A kész fóliázás után javasoljuk, hogy tároljuk az autót szobahőmérsékleten további egy napig.

 

Miért nincsenek árak a weboldalon?

 

Az ár a fólián kívül sok tényezőtől függ. Függ többek között a jármű típusától, az alapszíntől és a szerelési tényezőtől ill. a fólia aktuális beszerzési árától.

 

Járműtípus:

Tudnunk kell mekkora menyiségü anyagot használ fel egy autó, van e spoiler vagy különleges szellőző,beömlő, tükrök formája stb.


Alapszín:

Sötét autóknál könyebb dolgunk van. A falcokban nem szembetünő a különbség az autó eredeti színe és a fólia között.

Egy világosabb autónál időigényesebb eltüntetni ezeket a részleteket.

 

Szerelés:

A lehető legalaposabb munkához, néha szükség van egy-két alkatrész (lámpa, tükör) kiszerelésére. Ez is típus függő.

A fentiek miatt mindenképpen szükségesnek tartjuk a személyes találkozót ahol fel tudjuk mérni az autó állapotát és meg tudjuk beszélni a részleteket.

Ezek alapján tudunk megfelelő árat kialakítani.